Wednesday, April 17, 2013




insyaallah...aku aku tawan sedikit masa lg...harap2 terlaksana lah impian aku kesini...aku ada lg sebulan...harap2 tak ada aral melintang...dan kali ni aku akan jejaki Madura...



'Danau Toba'...akhirnya..aku berjaya jugak menjejaki Samusir...dan melihat dgn mata aku sendiri..apa itu Danau Toba..selalu tengok dlm majalah atau peta saja...terlalu byk kenangan yg tak mampu aku tulis disini...aku perlukan sedikit masa...bukan nak ingat apa yg aku kumpul disana..tp nak biasakan jari aku yg dah lama tak menaip ni..selalu layan fb aja..tah le...tetiba gatai nak menulis di blog..so..layan kan aje lah...
Kekaguman aku pd masyarakat Samusir ialah..tentang kesederhanaan mereka...memilih hidup aman dan damai...Samusir Island ialah minus criminal...w/p org takut bila sebut kaum Batak...ye la..sejarah penah mencatatkan kisah kaum Batak yg penah 'makan org'...tp..itu dulu..skrg..aku kagum gan masyarakat Batak..mereka sangat harmoni...aku malu melihat keramahan mereka...nampaknya mereka lebih expose gan tourist berbanding sesetengah tempat dibumi sendiri...aku tak rasa pun berada didunia asing..malah..bicara jugak sama..nama pun serumpun kan...dan yaa...sekali lg aku jatuh cinta...jatuh cinta dgn Danau Toba!




Sabah....ya..Sabah berjaya memukau aku...w/p last minutes decision aku buat...tp...insyallah..aku dtg lg..khas utk mendaki kinabalu...yg pasti...aku sudah jatuh cinta dgn Sabah!

new environment

tajuk gempaq..segempaq kisahnya ke??? idok le...
emm..ye la ye la...aku mengaku...tahun 2013 membuka lembaran sejarah besar dlm hidup aku..setelah beberapa lama...bertahun2...akhirnya aku berhijrah...ke satu dimensi baru...new environment..always required more satisfaction...
since aku start kerja...dari aku hanya ada diploma...dan smbung belajar part time ambik degree...dan insyallah..next year abis master...aku bekerja dibawah satu bumbung yg sama...besar jasa Company ni pada aku...w/p gaji aku kecik dibandingkan kekawan diluar sana..tp aku sgt bersyukur...aku berjaya beli kereta...beli motor...holiday..dan hora hore gan duit gaji di Company yg byk jasanya pd aku...
memetik peristiwa Hijrah bg umat islam...aku sahut cabaran ini..utk mengubah perspective aku tentang satu bidang yg ingin aku kuasai...maka....aku mencuba rezeki di Company lain...
tak pikir ke? sedih tak? mcmana? best tak?..diawal2 penghijrahan aku...itu smua soalan yg ditanya bertubi2...tak dpt aku nak jwb dgn ikhlas..sebab apa? seperti mana aku susah nak ubah jalan yg sebelum ni aku ikut..mcm tu le jugak halnya...masih terlalu awal utk aku menjawab dgn ikhlas...yg pasti..aku tak menyesal...malah sgt bersyukur dgn rezeki Allah ni....bak kata seseorang " aunni...huwating" ;)




Wednesday, December 12, 2012

selamat datang 2013




dah lama rasanya tak menjengah blog ni...emm....aku rasa 2012 adalah tahun paling memboringkan bagi aku....pejam celik pejam celik...tahun 2013 dh semakin dekat...adooiii aku rasa...aku mcm nak stop aja waktu dari terus berjalan...tapi..impossible ler kan...
hari ni...aku buat sedaya mungkin untuk suatu tujuan...aku redha..kalo itu bukan rezeki ku..cuma aku harap 2013 akan jadi tahun ong bagi aku...insyaallah....

Sunday, July 29, 2012

part 3

 Bagi aku Brunei sgt menggunakan bahasa melayu disetiap perniagaan mereka...semua tulisan jawi ada dimana2..even restoran bukan milik muslim..jugak menggunakan bahasa jawi..
signage dimana2 mengallowed ( ade ke bahasa tu dlm kamus hehe ) penggunaan bahasa melayu..sebagai org melayu...aku berbangga......
tepat pkul 1pm...oh..lupa nak bagitau..kalau dari Brunei..schedule bas pukul 730am dan 1pm...so...selepas kitaorg ronda2 bandar seri begawan...kitaorg pun naik bas utk ke Miri...dalam bas cuma ada kami dan 2 or 3 couple yg aku kira backpack jugak...kami berbual dgn satu couple ni...lupa nama hehe...diaorg dr London..dan baru smpai brunei dari sabah...
sampai di Miri..kitaorg menyusuri lorong yg sama kami guna masa nak tuko duit tu...dan ambik bas ke bandar miri...agak blur sb tak sempat nak tanya..betul ke arah bas yg kami ambik...ahh..belasah aje lah...tiba dihentian bas yg aku rasa..mcm transit bas...kami mencari ninda guesthouse ni...oh..lupa aku ade ambik template masa sampai kat airport dari kuching..so ikut aje recommended accommodation kat situ...aku suggest ninda guesthouse ni...sb gerai makan kat bawah aje...dan sebelah guesthouse ni ade kedai dobi...dan tempat pun bersih..memandangkan kami ber 3...jadi kitaorg decide ambik bilik share...compare to dorm yg diaorg provide...rate RM25/pax...bole tahan la kot...sb kalo duduk dorm RM20/pax...
esoknya...sebelum gerak ke airport...kami jalan2 dekat pasar pagi..aku rasa mcm pasar tani lah...dan aku akan ingat ulam ni smpai bila2...sedap...kat kuching ari tu mak housemate aku masak...tp tak berkesempatan tengok rupa asalnya..sib baik kat miri...kami jumpa ulam ni...dapat gak tengok....



Saturday, July 28, 2012

Part 2

flight ke Miri pkul 12.05p.m dan dijangka smpai Miri pkul 13.10p.m...sekali lagi..alhamdulillah...flight kami tak delayed...see..dah nampak laut...
dalam flight tu aku berkenalan dengan jiran sebelah kerusi yg sememangnya org Miri..aku tanyakan stesyen bas ke Brunei...memandangkan aku nak kejarkan bas pkul 3pm jadi kitaorg ambik teksi aja..dalam teksi tu..driver teksi tanya apa program kami di Miri..aku ckp..nak masuk Brunei..dia telephone kawan dia yg ade provide kereta sewa ke Brunei..harga ditawarkan RM200.00....memang lah kami ber 3 boleh bahagi sorang RM66.++ /pax...aku tak rasa itu keputusan terbaik..sb kalau naik bas RM40.00 je...so..aku cancel dengan driver teksi tu...dan mintakkan dia hantar kami ke stesyen bas Jalan Padang Kerbau...
 fuhh..sib baik kami sempat bas 3.45pm tu...kat sini ada satu bas aje yg masuk Brunei..sehari 2 kali aje...nasib baik kitaorg decide masuk Brunei terus..kalo stay sehari kat Miri..esok baru nak masuk...tak sempat plak kami nak balik ke Miri dan flight ke KL...lega sgt2...terima kasih dekat forum.cari.com..aku sebenarnya refer kat situ aja...most of the informer ckp diaorg masuk Brunei dengan kereta...jadi estimated time tu tak particular..
 ni nama kaunter tiket yg kami beli...bole beli return tiket..tp kami tak beli..sb aku ada cadangan nak naik bas lompat...bole stop satu tempat ke tempat...kunun mcm tu ler..heee
 memandangkan kami tak tukar lagi duit brunei..jadi lepas beli tiket..kami ade 1 jam untuk tukar duit dan balik ke stesyen bas tu..aku tanya dekat kaunter girl tu..dan dia cadangkan kitaorg ikut jalan pintas ke Boulevard shooping complex...jauh jugak ikut jalan ni...mcm dlm hutan...tengah kitaorg jalan ade sorang bro tu ckp jangan ikut jalan ni diwaktu gelap..sebab ade byk budak nakal kat sini...eiee..ngeri sebentar..tp kitaorg tak de pilihan...itu aje jalan pintas yg ada..so belasah aje lah...
 selepas tukar duit..kitaorg gerak balik ke stesyen bas tadi...bas dah ready menanti..naik bas..kena fillup form ni...pastu bas gerak...aku rasa nak  tido aje..tp tak plak lelap2..sampai sudah aku tak tido..
 perjalanan ke brunei ambik masa 4 jam...aku rasa bas itu  pantas sb kami naik bas express...setelah coppp coppp dekat immegresen msia..kami sampai border brunei..dan coppp copp lagi...itu yg driver jerit kan ..hehe...agak suprise me..sb beg kitaorg tak plak dicheck..setau aku...beg kena bw sekali...tapi kitaorg tengok driver bas tak suruh pun...buat donoooo aje lah...
 sampai di brunei...hari dah gelap...walhal time masa tu baru pukul 7++pm...memandangkan aku gamble aje..tanpa booking mana2 accommodation...aku google  seminggu sebelum trip ni...ade Pusat Belia yg provide  Hostel..RM10B/pax...kitaorg terus gerak ke Pusat Belia...sampai disana...tak de sapa yg jaga kaunter...agaknya dia rehat kot...pukul 10 baru reopen balik...aduhh...tak kan nak tunggu kat situ sampai pkul 10pm...aku rasa better kitaorg cari accommodation lain...dekat situ kitoarg jumpa sorang guy ni..backpack dr Perancis..dia pun mencari accommodation...mcmana aku tak terperasan dia....sedangkan dia satu bas dengan kami...dipendekkan cerita..dia stay kat situ sb ade group yg assist dia..since kami tak de sapa nak assist..tak kan nak masuk aje dlm dorm tu kan..so...kami beredar
 akhirnya kami jumpa Rest House ni...actually tempat ni belakang bas stop yg kami sampai tadi...kat sini kami tengok bilik dulu...puas hati..so..kitaorg stay kat sini...dengan tak mandi dan makan lagi..kami keluar sekitar bandar seri begawan...tengok masjid...sgt tenang...
esoknya hari untuk kami explore Brunei...dan kami akan ambik  bas yg sama..ke Miri...layan gambar aje lah ye
 kampung ayer...naik bot gan harga yg reasonable sb aku buat muka kesian ..hehe...
 naik bas ke bandar Gadung...dlm  bas...rata2 adalah warga indon yg mungkin bercuti..bas mini je...dari driver smpai konductor bas adalah warga indon..
 dapat beli souvenir sikit...tak byk pun...
ni lah bas stop yg smlm drop kami...dan akan ambik penumpang ke Miri...tak bole consider officially bas stop pun sb tak ada kaunter tiket or what so ever...tiket beli masa nak naik bas...satu yg aku noticed disini..time management..sgt tepat....respect aku...



Trip kl-kuching-miri-brunei-kl (Part 1)

Trip ni sebenarnya dah lama..bulan feb ari tu..aku tak berkesempatan langsung nak share disini...aku rasa sgt pack time tu...sb balik aja dari trip ni aku kena attend satu training dekat PD..dan lepas tu byk plak yg terjadi pada aku dan keluarga aku...mak aku kena heart attack time aku kat PD...i'm not ready to talk about that yet..hari ni aku nak share trip backpack aku gan housemate aku..
bersempena dengan cuti umum maulidur Rasul + hari thaipusam..jadi kitaorg ada 5 hari cuti kalo ambik extra cuti diantara cuti tersebut...kitaorg booked ticket ni sebulan awal...alhamdulillah..kami dapat tiket promotion...so...kami bertolak pd hari jumaat 03 feb 2012 ke Kuching..kenapa Kuching?? sb kekunun nak pegi Pesta Benak dekat Sri Aman..tp terlalu awal...sb Pesta Benak tu start bulan March..housemate aku pun tak bole nak ambik cuti lama2..dan ditambah lg oleh aku yg dh beli beg pack....jd keinginan tu mengatasi segala2nya..parah jugak kalo beli beg pack ni...hehe...so...kitarog decide terbang ke kuching...dan pastu ke miri...dan masuk ke brunei..baru balik ke kl...aku nak try naik bas dr kuching ke miri..tp tiket bas lebih mahal dari flight..time pun jimat sgt2..sb kalo naik bas 14 jam..jd..kami decide utk ambik flight dengan harga RM13.++..murahkan..emm..mcm tak percaya saja...
akhirnya...kami mendarat di Kuching..masih awal pagi..org kata tak bfest lg... flight kami 725am tepat..tak delayed..alhamdulillah...
dari airport kuching...family housemate aku jemput..terus ke "coffee o corner"..aku nak sgt pekena mee kolok gan eis tea...sedap...aku rasa ada air ni kat kl..tp mungkin aku yg tak tau...so..dpt pekena dekat kuching..dan ternyata mee kolok dia terbaik..laksa sarawak dia pun sedap...
rumah kawan aku tu dekat kota samarahan...kitaorg balik umah...rehat2..lunch dulu...dan pastu keluar pegi cari kek lapis...sempat naik bot penambang...dekat aje rupanya ek...aku yg jakun..nak buat mcmana kan..

esoknya adik housemate aku yg kebetulan sem break bawa kami ke serikin, Bau...agak jauh dr bandar kuching...drive dlm 1 jam 1/2 jam...almost 2 jam jugak...bg aku Serikin ni mcm pasar pagi..smua ada...aku tak beli apa2 pun except satu topi cowboy...memandangkan perjalanan kami masih jauh..aku tak nak tanggung risiko mengusung beg yg bertan2...nak2 plak kitaorg tak ambik luggage...
dari Serikin...kami ke kampung budaya..dan kat sini paling best..aku dh google dlm forum...kalo bw matrix card...harga dia only RM15.00..compare to RM60.00 bagi normal price utk adult...best giler siot...jimat giler..aku dengan bangganya bw kuar matrix card aku..jeng jeng..." ini card matrix saya...dapat separuh harga kan"..mcm poyo kan..sekali kaunter girl tu ckp " bukan separuh...dah lebih dr separuh..heheh..soriii...aku kan budak sekolah..memang la aku tua..tp aku budak sekolah...kena la bg discount hehe.... 
 balik dari Kampung budaya...kami ke santubong...tengok gunung santubong..aku sebenarnya agak terkejut..aku ingatkan gunung tu mcm kedudukan dia kat Langkawi ke..Pulau Pangkor ke..rupanya ...gunung ni dikelilingi oleh penempatan penduduk...cantik giler gunung ni...ada awan berarak...time ni dh dekat pkul 3pm..selalu aku tengok awan awal pagi aje...sungguh aku excited...
balik dari santubong..kami ke pasar Satok...aku tak membeli apa pun...cuma kwn aku beli ikan terubuk masin..dan pos balik ke kl...aku tengok peniaga2 kat sini dh expert gan org Semenanjung...ckp aje nak post..tau le diaorg nak bungkuskan..tak yah susah2..bw pegi pejabat pos aje...senang kan...tapi aku cuma beli 4 biji kek lapis aje..itu pun yg kecik2..sb aku sumbat dlm beg pack aku...
esok..kami akan bertolak ke Miri..nanti aku sambung..aku nak tido dulu...salam...


hari ini july 28, 2012

setelah beberapa lama...hanya hari ni aku berkesempatan buat housekeeping blog aku ni...seingat aku..aku mula buat blog ini since  2008..terlalu byk kenangan...apa yg aku rasa..gembira...duka..benci..so..aku rasa lebih baik aku simpan semua tu sbg lipatan sejarah...
jadi secara .conclusionnya ( eh..ade ke ayat tu dlm kamus ) ;) aku rasa biarlah aku mulakan semuanya ditahun 2012..
smpai jumpa

Saturday, January 7, 2012

my production server

hari ini aku tuko fan production server...thanks to dina..sb dia tolong aku...dan ketua kelas merangkap tukang angkat server sb bendaalah ni kan berat...adoi tak terlarat kaum hawa mcm kami ni angkat cewah..tetiba je hehe..ni le rupanya fan sunfire v240..masa nak tarik tu punyalah payah sb gum melekat kuat sgt kot..tup2 kami tercabut sekali gan cpu..
haa ambik ko...adoi dah satu hal plak nak kena cungkil bendaalah ni..aku dah menggelabah dah..mampus kalo jadi apa kat panel ni..jgn le ade yg terpatah ke apa ke...aku apa lagi..berdesup cari spare part...time2 tu le tools kit tak ade...pi sana pi sini...alhamdulillah...kami manage to take off bendaalah ni then plug balik kt tempat asal..baru aku tau rupanya sunfire v240 ni cam ni rupanya...adoii rasa budus plak tetiba hehe...ke memeng budus pun kan...it's ok syikin..u can do it...cehh..tetiba lagi.. ;)
lepas reboot...ade problem plak gan hostname...aku notice since pindah server ni dr kj ke kl..tiap kali aku reboot database mesti problem..so kita down balik system...tukar hostname...yg bab ni...aku berterima kasih sb dina terawal perasan mungkin sb hostname tu lain..aku pun tak leh nak comment apa2 sb masa server ni disetup...sepatutnya kat hostname tu letak nama server..tp org terdahulu dah letak ip address..jd mungkin benda tu refuse bila tukar sana sini...ye la..dari kj ke pi..pastu dr pj ke kl plak..dah berjalan kesana kesini network..mcm org la jugak..kalo dok sesat2 cari jalan kat kl..mau pening gak kan...
so....masih kiv satu issue..no 's' ok...jadi satu aje le hehe...nak bgtau jugak...copy client...adoi...kena tanya pak cik 'google' le lagi...harap2 aku dpt settle as soon as possible...insyallah..caiyok syikin..caiyok!